Halla ide u rat

  • Benedikt Erlingsson
  • Island, Francuska, Ukrajina
  • 2018.
  • 100'
  • Kona fer í stríð

Mediji su film Halla ide u rat nazvali jednim od najizraženije feminističkih filmova u Cannesu ove godine. Istina je da nema mnogo filmova o sredovječnim ženama, ali zato redatelj Erlingsson donosi priču o neustrašivoj ekoratnici s Islanda koja se hrabro hvata u koštac s planetarnim problemima. Halla ide u rat je otkačena akcijska komedija o pedesetogodišnjoj učiteljici zbornog pjevanja, u medijima znanoj samo po nadimku Gorštakinja, koja potajno vodi rat protiv lokalne industrije aluminija. No njezina srčana borba za zaštitu djevičanskog islandskog planinskog kraja postat će nemoguća misija kad joj centar za posvajanje odobri zahtjev. Ipak, mali džez bend koji Hallu prati u stopu podsjeća nas da nije sve tako crno i da ima još nade za spašavanje planeta.

Podnaslovi: HR, EN

Benedikt Erlingsson

Jedan od najcjenjenijih islandskih glumaca i kazališnih redatelja. Glumio je u komediji The Boss of It All Larsa von Triera (2006.) i Vulkanu Rúnara Rúnarssona (2011.). Njegov dugometražni prvijenac O konjima i ljudima osvojio je više od 20 međunarodnih nagrada uključujući posebno priznanje na ZFF-u i nagradu u San Sebastiánu 2013. godine.

Halla ide u rat

Režija
Benedikt Erlingsson
Scenarij
Benedikt Erlingsson, Ólafur Egill Egilsson
Glumci
Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Davíð Þór Jónsson, Magnús Trygvason Eliasen, Ómar Guðjónsson, Iryna Danyleiko, Galyna Goncharenko, Susanna Karpenko, Jörundur Ragnarsson, Juan Camillo Roman Estrada
Direktor fotografije
Bergsteinn Björgúlfsson
Montaža
Davíð Alexsander Corno
Producent
Marianne Slot, Benedikt Erlingsson, Carine Leblanc, Serge Lavrenyuk, Bergsteinn Björgúlfsson, Birgitta Björnsdóttir
Produkcija
Slot Machine, Gulldrengurinn, Solar Media Entertainment, Köggull Filmworks, Vintage Picture
Festivali i nagrade
Cannes Film Festival 2018, Critic’s Week – SACD Award; LUX Film Prize finalist; Toronto Int’l Film Festival 2018

Ostali filmovi iz ovog programa