Druga strana svega

  • Mila Turajlić
  • Srbija, Francuska, Katar
  • 2017
  • 104'
  • Druga strana svega

Beogradski stan podijeljen na dva dijela polazišna je točka priče o jednoj obitelji. U njemu je odrasla Srbijanka Turajlić, kojoj su bile samo dvije godine kad je stan podijeljen po naređenju tadašnjih komunističkih vlasti. Vrata koja vode do drugih soba zaključana su, a trideset godina kasnije, kad je rođena Srbijankina kćer Mila, redateljica filma, prolaz u drugi dio stana još uvijek je bio zatvoren. Srbijanka, ugledna političarka i aktivistkinja koja je imala važnu ulogu u revoluciji, još živi u polovici stana. U filmu koji rijetko napušta taj interijer Mila stvara moćni portret majke, odlučne žene koja ne dvoji nad postupcima iz prošlosti iako su je doveli u životnu opasnost. Razmišlja li tako i nova generacija? Film je nagrađen na IDFA-i kao najbolji srednjometražni film i nominiran za najbolji europski dokumentarac.

Podnaslovi: EN

Mila Turajlić

Studirala je politologiju, međunarodne odnose, medije i komunikacije na Ekonomskom fakultetu u Londonu, a produkciju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Režirala je brojne kratkometražne filmove i dugometražni dokumentarni film Cinema Komunisto (2010.).

Druga strana svega

Režija
Mila Turajlić
Scenarij
Mila Turajlić
Direktor fotografije
Mila Turajlić
Montaža
Sylvie Gadmer, Aleksandra Milovanović
Producent
Mila Turajlić, Carine Chichkowsky
Produkcija
Dribbling Pictures, Survivance
Festivali i nagrade
IDFA 2017 – Best Feature-Length Documentary; Toronto Int’l Film Festival 2017; Tromsø Int’l Film Festival 2017; DocPoint Helsinki 2018; Gothenburg Int’l Film Festival 2018; ZagrebDox 2018 – Golden Stamp, FIPRESCI Award, Audience Award; European Film Academy Award – Nomination for the Best Documentary

Ostali filmovi iz ovog programa