O festivalu

16. Zagreb Film Festival
11. – 18. 11. 2018.

HOT IN NOVEMBER

Vruće je i ovog studenog. Temperaturu će podići više od stotinu filmova u 12 programa koje donosi 16. Zagreb Film Festival. Ove će se godine održati od 11. do 18. studenog na uobičajenim lokacijama (kino Europa, kino Tuškanac, MSU, Dvorani Müller i F22 – Nova akademijska scena) te na dvjema novima (Narodno sveučilište Dubrava i Kulturni centar Travno). Osim širenja na zagrebačke kvartove, ZFF ove godine putuje još u rekordnih 15 hrvatskih gradova i dva SOS dječja sela.

VOLIMO DEBITANTE

Zagreb Film Festival uvijek je posebnu pažnju i ljubav posvećivao debitantima čije prve korake prati u glavnom natjecateljskom programu. Prvi ili drugi filmovi autora prikazuju se u konkurenciji dugometražnih filmova te međunarodnih kratkih, a nove domaće autor/ice pratimo u programu Kockice. Svoje je prve filmove u Zagrebu svih ovih godina predstavio niz danas etabliranih i poznatih redatelja, a ZFF ih i dalje prati, prikazujući njihove nove filmove u posebnom natjecateljskom programu Ponovno s nama.

DONOSIMO RAZNOLIKOST

Uz podršku debitantima, festival donosi i cijelu nisku atraktivnih programa za sve generacije. Program Moj prvi film posvećen je prvijencima najznačajnijih svjetskih redatelja, a ove su godine na redu uvijek privlačni češki autori, među njima i Jiří Menzel, Miloš Forman i Jan Svěrák. Filmske uspješnice pet najvećih europskih kinematografija (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske) nalaze mjesto u popularnom programu Velikih 5. Mlađa publika dolazi na svoje u programu PLUS koji selektiraju i nagrađuju srednjoškolci/ke, dok je Bibijada namijenjena osnovnoškolcima/kama. U sekciji Festivali pod reflektorima bacamo svjetlo na nekoliko europskih festivala te njihov izbor filmova. Svake je godine i nekoliko posebnih popratnih programa, a dva ovogodišnja posvećena su tajkunima i kinima.

EDUCIRAMO ZNATIŽELJNE

ZFF ne nudi samo filmove, već i edukaciju. Industrija donosi niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima. Već su tradicionalne radionice Moj prvi scenarij, namijenjene filmašima koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni film, dok istaknuti filmski autori na predavanjima otkrivaju tajne procesa filmske proizvodnje. Industrija je okrenuta i novim sadržajima poput radionica virtualne stvarnosti i izrade video igrica.

DOVODIMO GOSTE

Zagreb Film Festival je uvijek i mjesto susreta filmaša i filmofila. Svake godine u Zagreb stiže više od stotinu gostiju, a posebno je zadovoljstvo kad osobno predstave svoje filmove publici. Među ovogodišnjim gostima su Geraldine Chaplin, glumačka diva i kći Charlieja Chaplina, te Marianne Slot, producentica filmova redateljskog velikana Larsa von Triera, koja dolazi kao dio autorskog tima islandskog filma Halla ide u rat.

HVALA

Generalni pokrovitelj Festivala je Hrvatski Telekom, a financijski ga podržavaju Gradski ured za kulturu, Hrvatski audiovizualni centar i Kreativna Europa – potprogram MEDIA. Pokrovitelj novčanih nagrada u međunarodnom programu je Addiko Bank.

 

Izvješće neovisnog revizora o revizijskom uvidu financijskih izvještaja Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival 2018. godine

Izvješće neovisnog revizora o revizijskom uvidu financijskih izvještaja Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival 2017. godine