Manta Ray

  • Phuttiphong Aroonpheng
  • Tajland, Francuska, Kina
  • 2018
  • 105'
  • Kraben Rahu

U blizini priobalnog tajlandskog mjestašca, na mjestu gdje se utopilo na tisuće izbjeglica Rohindža, lokalni ribar u šumi pronalazi ozlijeđenog čovjeka bez svijesti. Spasivši stranca koji ne govori ni riječi, ribar mu ponudi prijateljstvo i nazove ga Thongchai. No kad ribar iznenada nestane na moru, Thongchai polako počne preuzimati njegov život: kuću, posao i bivšu suprugu. Rohindže su nacionalna manjina bez države koja doživljava progon u Mjanmaru i već godinama u improviziranim čamcima bježe iz zemlje u potrazi za boljim životom. Tajlandske vlasti ih često ostavljaju na otvorenom moru, a u posljednje vrijeme otkrivene su masovne grobnice na južnoj tajlandskoj granici. Manta Ray je premijerno prikazan u natjecateljskom programu Orizzonti Venecijanskog filmskog festivala, gdje je osvojio nagradu za najbolji film, a potom i na festivalima u Torontu i San Sebastiánu.

Podnaslovi: HR, EN

Phuttiphong Aroonpheng

Njegovi kratkometražni filmovi prikazani su na festivalima u Pusanu, Rotterdamu i Hamburgu. Ferris Wheel (2015.) je prikazan na više od 20 festivala, a osvojio je deset nagrada. Potpisuje se kao direktor fotografije na filmovima Točka nestajanja (r. Jakrawal Nilthamrong), The Island Funeral (r. Pimpaka Towira) i Dolphines (r. Waleed Al-Shehhi). Manta Ray je njegov debitantski film.

Manta Ray

Režija
Phuttiphong Aroonpheng
Scenarij
Phuttiphong Aroonpheng
Glumci
Wanlop Rungkumjad, Rasmee Wayrana, Aphisit Hama
Direktor fotografije
Nawarophaat Rungphiboonsophit
Montaža
Lee Chatametikool, Harin Paesongthai
Producent
Mai Meksawan, Jakrawal Nilthamrong, Chatchai Chaiyon, Philippe Avril
Produkcija
Diversion, Les Films de l’Etranger, Youku Pictures, Purin Pictures
Festivali i nagrade
Venice Film Festival 2018 – Best Film in Orizzonti Competition; Toronto Int’l Film Festival 2018; San Sebastián Film Festival 2018

Ostali filmovi iz ovog programa