Retablo

  • Álvaro Delgado-Aparicio L.
  • Peru, Njemačka, Norveška
  • 2017
  • 101'

Četrnaestogodišnji dječak Segundo Paucar živi s obitelji u selu visoko u peruanskim Andama. Njegov otac Noé ugledni je obrtnik i Segundov uzor. On ima oko za detalje i vrlo vješto izrađuje oltarne slike za crkvu i kućanstva pripremajući sina da nastavi njegovim stopama. No njihov odnos se promijeni kad putem na seosku svečanost u Andama dječak slučajno vidi oca u situaciji koja će mu slomiti cijeli svijet. Zarobljen u šovinističkom okruženju, Segundo će se bez riječi pokušati nositi s onime što ga muči. Film je osvojio posebno priznanje u programu Generacija 14plus i nagradu za najboljeg debitanta (Nagrada L’Oréal Paris Teddy) na ovogodišnjem Berlinaleu.

Podnaslovi: HR, EN

Álvaro Delgado-Aparicio L.

Studirao je psihologiju na Londonskom ekonomskom fakultetu i politologiju i dizajn inovacija na Institutu za tehnologiju u Massachusettsu (MIT), a zatim film na Filmskoj akademiji u Londonu. Nakon dva vrlo uspješna kratkometražna filma snimio je dugometražni prvijenac Retablo. Film je razvijen na programu Lab za dugometražni film na Sundanceu.

Retablo

Režija
Álvaro Delgado-Aparicio L.
Scenarij
Héctor Gálvez, Álvaro Delgado-Aparicio L.
Glumci
Junior Béjar Roca, Amiel Cayo, Magaly Solier, Hermelinda Luján, Mauro Chuchón, Claudia Solís, Coco Chiarella
Direktor fotografije
Mario Bassino
Montaža
Eric Williams
Producent
Enid Pinky Campos, Álvaro Delgado-Aparicio L., Iris Roca Rey P., Dag Hoel, Kathleen McInnis, Tobias Poppe
Produkcija
Siri Producciones, Catch of the Day Films, DHF
Festivali i nagrade
Lima Film Festival 2017 – Best Peruvian Film; Berlinale 2018 – Special Mention in Generation 14plus & L’Oréal Paris Teddy Newcomer Award 2018; Kiev Molodist Int’l Film Festival 2018 – Best Film and Ecumenical Jury; San Francisco Int’l LGBTQ Film Festival – Best First Feature

Ostali filmovi iz ovog programa