Zbogom, Zmajevo svratište

  • Tsai Ming-liang
  • Tajvan
  • 2003
  • 82'
  • Bú sàn

Staro kino u Taipeiju uskoro će se zatvoriti. Njegovi posljednji posjetitelji, šačica usamljenih i specifičnih stranaca, smještaju se svatko u svoj kutak dok film Zmajevo svratište (1967.) King Hua posljednji put titra na velikom platnu. Gledajući film, provodimo duge trenutke razmišljajući o praznini prostorije sve dok ne shvatimo da prazno kino zapravo razmišlja o nama. Film je osvojio Nagradu FIPRESCI u Veneciji, a prikazan je i u Torontu, New Yorku i drugdje.

Podnaslovi: HR

Tsai Ming-liang

Osvojio je Zlatnog lava u Veneciji za film Živjela ljubav (1994.), Srebrnog medvjeda u Berlinu za Rijeku (1997.), Nagradu FIPRESCI u Cannesu za Rupu (1998.), Nagradu Alfred Bauer i Srebrnog medvjeda na Berlinaleu za Plutajući oblak (2005.) i veliku nagradu žirija u Veneciji za film Psi lutalice (2013.). Filmovi su mu poznati po dugim kadrovima, oskudnom dijalogu i prisutnosti vode.

Zbogom, Zmajevo svratište

Režija
Tsai Ming-liang
Scenarij
Tsai Ming-liang
Glumci
Lee Kang-Sheng, Cheng Shiang-Chyi, Mitamura Kiyonobu, Miao Tien, Shih Chun, Yang Kuei-Mei, Chen Chao-Jung
Direktor fotografije
Liao Pen-Jung
Montaža
Chen Sheng-Chang
Producent
Liang Hung-Chih
Produkcija
Homegreen Films
Festivali i nagrade
Venice Int’l Film Festival 2003 – FIPRESCI Award; Chicago Int’l Film Festival 2014 – Best Feature Gold Plaque; Toronto Int’l Film festival 2003; New York Int’l Film Festival 2003

Ostali filmovi iz ovog programa