Kraljevi ceste

  • Wim Wenders
  • Njemačka
  • 1975
  • 175'
  • Im Lauf der Zeit

Putujući serviser filmskih projektora spasi život depresivnom psihologu koji se odvezao autom u rijeku pa odluče zajedno krenuti na put obilazeći seoske kinodvorane po Njemačkoj. Dvojicu muškaraca koji bježe od vlastitih prošlosti putem zbližava zajednička usamljenost. Film Kraljevi ceste posvećen je Fritzu Langu, a prepun je divnih kompozicija direktora fotografije Robbyja Müllera. To je ljubavno pismo kinu, dirljiva i duhovita priča o muškom prijateljstvu, a ujedno i portret zemlje još progonjene ratom. Wenders je film započeo bez scenarija; imao je samo rutu koja je prolazila kroz gradiće uza Zid koji su još imali kino.

Podnaslovi: HR

Wim Wenders

Jedan od najvažnijih redatelja novog njemačkog filma. Osvojio je Zlatnu palmu u Cannesu 1984. god. za Pariz, Teksas, Zlatnog lava u Veneciji 1982. god. za Stanje stvari, a dobio je i nagradu za najboljeg redatelja u Cannesu 1987. god. za Nebo nad Berlinom. Tri puta je nominiran za Oscara: Buena Vista Social Club (2000.), Pina (2012.) i Sol zemlje (2015.). Predsjednik je Europske filmske akademije i dobitnik četiri počasna doktorata, uključujući i Sorbonu.

Kraljevi ceste

Režija
Wim Wenders
Scenarij
Wim Wenders
Glumci
Rüdiger Vogler, Hanns Zischler, Lisa Kreuzer, Rudolf Schündler, Marquard Bohm, Hans Dieter Traier, Franziska Stömmer, Peter Kaiser, Patrick Kreuzer, Michael Wiedemann
Direktor fotografije
Robby Müller, Martin Schäfer
Montaža
Peter Przygodda
Producent
Wim Wenders
Produkcija
Wim Wenders Produktion
Festivali i nagrade
Cannes Film Festival 1976 – FIPRESCI Award; Chicago Int’l Film Festival 1976 – Gold Hugo for Best Film

Ostali filmovi iz ovog programa