Posljednji projekcionist

  • Thomas Lawes
  • UK
  • 2011
  • 82'
  • The Last Projectionist

Kad se najstarije kino u Ujedinjenom Kraljevstvu otvorilo 1909. godine, obuka projekcionista trajala je pet godina. Sto godina kasnije za to je potrebno sat vremena. Posljednji projekcionist donosi nevjerojatnu povijest britanskih nezavisnih kina obilazeći neka od najljepših kina na svijetu. Okosnica priče je kino Electric u Birminghamu, najstarije aktivno kino u Britaniji koje je obnovio redatelj Thomas Lawes napravivši opsežno istraživanje prije ponovnog otvaranja. Kino je otvoreno u doba nijemog filma 1909. godine, doživjelo je žurnale i animirane filmove tijekom Drugog svjetskog rata, a potom i pornofilmove 70-ih i 80-ih godina da bi na kraju bilo spašeno od rušenja i obnovljeno do punog sjaja u stilu art decoa 2004. godine.

Podnaslovi: HR

Thomas Lawes

Najpoznatiji je po obnovi najstarijeg aktivnog kina u Ujedinjenom Kraljevstvu, Electric u Birminghamu, i po dokumentarnom filmu Posljednji projekcionist. Režirao je i dugometražni igrani film Monochrome (2016.)

Posljednji projekcionist

Režija
Thomas Lawes
Direktor fotografije
Thomas Lawes
Montaža
Thomas Lawes
Producent
Thomas Lawes
Festivali i nagrade
ITN Distribution Film Festival New York 2011 – Best Documentary; Take One Awards 2011 – Best Documentary; Cambridge Film Festival 2011 – Best Documentary

Ostali filmovi iz ovog programa