Tel Aviv gori

  • Sameh Zoabi
  • Luksemburg, Francuska, Izrael, Belgija
  • 2018
  • 97'
  • Tel Aviv on Fire

Sramežljiv i simpatičan Palestinac Salam u tridesetima je, ali još uvijek nije pronašao svoj životni put. Zato objeručke prihvati stažiranje na uspješnoj TV sapunici Tel Aviv gori. Da bi došao do studija u Ramali, Salam svaki dan mora proći kroz kontrolnu točku na putu od svoje kuće u Jeruzalemu. Tako upoznaje Asija, šefa izraelskog graničnog prijelaza koji je uzbuđen jer je upoznao jednog od “autora” omiljene serije njegove žene. Kako bi impresionirao suprugu, Asi stavlja sve veći pritisak na Salama da seriju usmjeri prema njegovim željama. Pritom Salam shvaća da su Asijeve kreativne ideje njegova velika prilika da postane scenarist. No kad Asijevi zahtjevi počnu odudarati od ideja arapskih autora, Salam se nađe pred dilemom. Suočen s vojnim zapovjednikom s jedne strane i arapskim producentima s druge, problem će riješiti maestralnim završnim potezom. Film je nagrađen ove godine u programu Horizonti u Veneciji (najbolji glumac), a osvojio je i Nagradu Interfilm za promicanje međureligijskog dijaloga.

Podnaslovi: HR, EN

Sameh Zoabi

Magistrirao je režiju na Columbiji. Sudjelovao je na rezidencijalnom programu Cinéfondation u Cannesu i programu za scenariste na Sundanceu. Debitirao je filmom Man Without a Cell Phone (2010.), a ovo mu je drugi cjelovečernji film. Njegov kratkometražni film Budi tiho prikazan je na ZFF-u 2006. godine.

Tel Aviv gori

Režija
Sameh Zoabi
Scenarij
Dan Kleinman, Sameh Zoabi
Glumci
Kais Nashif, Lubna Azabal, Yaniv Biton, Nadim Sawalha, Maïsa Abd Elhadi, Salim Daw, Yousef Sweid
Direktor fotografije
Laurent Brunet
Montaža
Catherine Schwartz
Producent
Amir Harel, Miléna Poylo & Gilles Sacuto, Bernard Michaux, Patrick Quinet, Arlette Zylberberg, Philippe Logie
Produkcija
Lama Films / Film From There, TS Productions, Samsa Film, Artémis Productions, RTBF, VOO & BE TV, Shelter Prod
Festivali i nagrade
Venice Film Festival 2018 – Best Actor in Orizzonti Competition and Interfilm Award; Toronto Int’l Film festival 2018; Zurich Film Festival 2018; Haifa Int’l Film Festival 2018

Ostali filmovi iz ovog programa