Prije mraka

  • László Nemes
  • Mađarska, Francuska
  • 2018
  • 142'
  • Napszállta

Godina je 1913., a mjesto je Budimpešta, srce Europe. Mlada Irisz Leiter stiže u prijestolnicu s nadom da će raditi u legendarnoj prodavaonici šešira koja je pripadala njezinim pokojnim roditeljima. No novi je vlasnik odbije. Ubrzo nepoznati čovjek pristupi Irisz tražeći nekoga po imenu Kálmán Leiter. Ona ne želi otići iz grada i slijedi Kálmánov trag koji je jedina poveznica s njezinom izgubljenom prošlošću. Potraga je vodi kroz mračne ulice Budimpešte na koje svjetlo baca jedino Leiterova prodavaonica šešira i uvlači je u kovitlac društva na pragu raspada. Drugi dugometražni film Lászla Nemesa premijerno je prikazan u Veneciji gdje je osvojio Nagradu FIPRESCI. Njegov prvijenac Saulov sin osvojio je Grand Prix u Cannesu, Oscara i Zlatni globus, a prikazan je i na ZFF-u 2015. godine i nagrađen Zlatnim kolicima za najbolji film.

Podnaslovi: HR, EN

László Nemes

Radio je kao asistent Béli Tarru na filmu Čovjek iz Londona prije nego što je upisao studij režije na Sveučilištu u New Yorku. Njegov prvi film Saulov sin premijeru je imao u Cannesu 2015. godine, gdje je osvojio Grand Prix, a potom i Zlatni globus i Oscara za najbolji film na stranom jeziku 2016. godine. Prije mraka njegov je drugi dugometražni film.

Prije mraka

Režija
László Nemes
Scenarij
László Nemes, Clara Royer, Matthieu Taponier
Glumci
Juli Jakab, Vlad Ivanov, Evelin Dobos, Marcin Czarnik, Judit Bárdos, Benjamin Dino, Balázs Czukor, Christian Harting, Levente Molnár, Julia Jakubowska
Direktor fotografije
Mátyás Erdély
Montaža
Matthieu Taponier
Producent
Gábor Sipos, Gábor Rajna, François Yon, Nicolas Brigaud-Robert, Valéry Guibal
Produkcija
Laokoon Filmgroup, Playtime Production
Festivali i nagrade
Venice Film Festival 2018 – FIPRESCI Award; Toronto Int’l Film Festival 2018, BFI London Film Festival 2018

Ostali filmovi iz ovog programa