Djevojka zvana Varpu

  • Selma Vilhunen
  • Finska, Danska
  • 2016
  • 100'
  • Tyttö nimeltä Varpu

Dvanaestogodišnja Varpu nema oca, a njezina nezrela majka Siru ponaša se više kao da joj je mlađa sestra. Varpu je tako iz djetinjstva prisiljena uskočiti u svijet odraslih. Jedne noći dozlogrde joj i njezine prijateljice s jahanja i majka i izmišljanje odgovora na svako pitanje o ocu. Varpu ima ukradeni auto i zna očevo ime pa odluči odvesti se na sjever Finske u potrazi za biološkim ocem. Ta velika stvar zauvijek će promijeniti život i njoj i njezinim roditeljima. Fantastični film ceste redateljice nominirane za Oscara za kratkometražni film Do I Have to Take Care of Everything?.

Podnaslovi: HR

Selma Vilhunen

Nakon studija na Umjetničkoj akademiji u Turkuu bavila se pisanjem scenarija i režijom dokumentarnih i igranih filmova. Suradnja sa scenaristicom Kirsikkom Saari rezultirala je svjetskim hitom Do I Have to Take Care of Everything?. Film je nominiran za nagradu Oscar za najbolje kratkometražno ostvarenje 2014. godine. Djevojka zvana Varpu njezin je debitantski dugometražni igrani film.

Djevojka zvana Varpu

Režija
Selma Vilhunen
Scenarij
Selma Vilhunen
Glumci
Linnea Skog, Paula Vesala, Lauri Maijala, 
Santtu Karvonen, 
Outi Mäenpää
Direktor fotografije
Tuomo Hutri
Montaža
Samu Heikkilä
Producent
Kai Nordberg, Kaarle Aho
Produkcija
Making Movies
Festivali i nagrade
Toronto Int’l Film Festival 2016; Palm Springs Int’l Film Festival 2016; RiverRun Int’l Film Festival 2016 – Audience Award; TIFF – Kids 2017; Jussi Awards 2017 – 10 nominations and Winner of the Best Leading Actress Award; BUFF, Malmö 2017 – Nordic Star Award for Linnea Skog

Ostali filmovi iz ovog programa