Vadžda

  • Haifaa Al Mansour
  • Saudijska Arabija, Njemačka
  • 2012
  • 97'
  • Wadjda

Desetogodišnja Vadžda živi s roditeljima u predgrađu Rijada, glavnom gradu Saudijske Arabije. Unatoč konzervativnom okruženju, Vadžda je zaigrana djevojčica koja redovito dovodi stvari do krajnosti. Kad poželi lijepi zeleni bicikl, majka će se usprotiviti bojeći se osude okoline. Vadžda za to ne mari pa odluči sama uštedjeti novac. Dok je majka zauzeta muževom namjerom da uzme još jednu ženu, kćerin plan prolazi ispod radara. Haifaa Al Mansour, koju se smatra prvom redateljicom iz Saudijske Arabije, donosi intimnu priču o djevojčici s velikim snovima. Film daje uvid u to inače zatvoreno društvo, obrađujući univerzalne i poznate teme nade, hrabrosti i upornosti. Vadžda je nagrađen u Veneciji, Rotterdamu, Palm Springsu i bio je prvi kandidat za Oscara za najbolji strani film iz Saudijske Arabije 2013. godine.

Podnaslovi: HR

Haifaa Al Mansour

Na glasu je kao prva redateljica iz Saudijske Arabije. Diplomirala je na Američkom sveučilištu u Kairu i Sveučilištu u Sydneyju, a uspjehom svoja tri kratkometražna filma i dokumentarcem Women Without Shadows iz 2005. potaknula je novi val saudijskog filma.

Vadžda

Režija
Haifaa Al Mansour
Scenarij
Haifaa Al Mansour
Glumci
Reem Abdullah, Waad Mohammed, Abdullrahman Al Gohani, Ahd, Sultan Al Assaf
Direktor fotografije
Lutz Reitemeier
Montaža
Andreas Wodraschke
Producent
Roman Paul, Gerhard Meixner
Produkcija
Razor Film, Rotana, Norddeutscher Rundfunk, Bayerischer Rundfunk
Festivali i nagrade
Venice Film Festival 2012 – CinemAvvenire Award, C.I.C.A.E. Award & Interfilm Award; Tribeca Film Festival 2012; Rotterdam Int’l Film Festival 2013 – Dioraphte Award; BAFTA Awards 2014 – Nomination for Best Foreign Film; Palm Springs Int’l Film Festival 2014 – Directors to Watch Award

Ostali filmovi iz ovog programa