Vodič kroz festivalsku galaksiju

Brazilskim filmom Voljeni u prisustvu redatelja Gustava Pizzija u nedjelju, 11. studenog se svečano otvara 16. ZFF. Festival traje sve do nedjelje, 18. studenog te predstavlja više od 100 filmova u čak 12 progama. Za lakše snalaženje u festivalskoj galaksiji pripremili smo vodič koji će vam pomoći u planiranju dnevnih posjeta kinima.

PONEDJELJAK velikih glumačkih imena

U filmu Kao da je moj sin (kino Europa, 18:30) pozdravljamo međunarodni proboj naše glumice Tihane Lazović. Temeljen na istinitim događajima, film prati dva brata nastanjena u Italiji nakon bijega iz Afganistana kojima se okrene svijet kada saznaju da im je majka još uvijek živa. Uz Tihanu, u Zagreb stiže redateljica Costanza Quatriglio. Istoga dana ne propustite sjajnu američku dramu Divljina (kino Europa, 21:00), debitantski film Paula Danoa, glumca kojeg pamtimo po sjajnim ulogama (Mala Miss Amerike, Bit će krvi, Okja) s Jakeom Gyllenhaalom i Carey Mulligan (Sram, Veliki Gatsby) u glavnim ulogama. Prvijencem velikog Miloša Formana Crni Petar starta program Moj prvi film: Češka (F-22, 21:00), a program Ponovno s nama otvara originalna komedija Tel Aviv gori (Tuškanac, 19:30), o simpatičnom palestinskom stažistu TV sapunice s duhovitim i srčanim pogledom na podijeljenu zemlju. Glavni glumac Kais Nashif za ovu je ulogu nagrađen u Veneciji!

UTORAK očinske ljubavi

U utorak na dnevni red ZFF-a stižu očevi. Ne ostavi traga (program Ponovno s nama, kino Tuškanac, 19:30), novi film predvodnice američke indie scene Debre Granik donosi priču o ratnom veteranu koji zajedno s kćeri živi u izolaciji usred šume, a u glavnom programu prikazuje se novi film kazališnog i filmskog redatelja Bobe Jelčića Sam samcat (kino Europa, 21:00) o ocu koji zbog želje da više viđa kćer upada u žrvanj hrvatske birokracije. Hrvatskoj premijeri filma na ZFF-u prisustvovat će ekipa filma i glavni glumci Rakan Rushaidat i Miki Manojlović. Iz engleskog muškog internata u glavni program ZFF-a stižu Stari momci (kino Europa, 18:30), romantična komedija o štreberu u ulozi ljubavnog posrednika s Alexom Lawtherom (End of the F* World), a redatelja Tobyja MacDonalda upoznat ćemo nakon projekcije. U programu Moj prvi film: Češka ne propustite pogledati O nečemu drugome, sjajan filmski prvijenac Věre Chytilove, autorice feminističkog klasika Ivančice.

Berlusconijevska SRIJEDA

U srijedu nas na ZFF-u očekuju čak dva filma o bivšem talijanskom premijeru i medijskom moćniku. Politička satira Kajman Nannija Morettija prikazuje se u sklopu besplatnog programa Tajkuni: jučer danas sutra (F-22, 18:30), a biografska komedija Loro (kino Tuškanac, 17:00) u režiji velikog Paola Sorrentina predstavlja Italiju u programu Velikih 5. U glavnom programu ne propustite sjajnu dramu Dragi sine (kino Europa, 18:30) Mohameda Ben Attie o agoniji oca čiji se sin pridružuje ISIS-u te Sve je dobro (kino Europa, 21:00), diplomski film njemačke redateljice Eve Trobisch koja je u Locarnu zasjenila velike redatelje. U programu Ponovno s nama gledatelje očekuje hrvatska premijera hvaljenog (meta)filma Sare Hribar i Marka Šantića Lada Kamenski (kino Tuškanac, 20:00). Autori su inspiraciju pronašli u radnicama tvornice Kamensko, odabrali su tri dive hrvatskog glumišta, Kseniju Marinković, Natašu Dorčić i Doris Šarić Kukuljica (za ovu ulogu nagrađena Zlatnom arenom!) i smjestili ih u vrtoglavu borbu za jednu filmsku ulogu. Film koji o položaju žena komunicira na više razina i o čemu ćemo s redateljima i glumicama moći raspravljati odmah po završetku projekcije.

ČETVRTKOM samo važne teme

Najveći događaj četvrtka je hrvatska premijera filma Teret Ognjena Glavonića, koji je svjetsku premijeru imao na Festivalu u Cannesu. Jedan od onih važnih filmova koji tjera nove generacije na suočavanje s prošlošću i koji neke kinematografije čekaju desetljećima. Leon Lučev je za ulogu glavnog lika, vozača kamiona i slučajnog svjedoka ratnih zločina, nagrađen Srcem Sarajeva. U programu Ponovno s nama gledamo Prije mraka, novi film Lászla Nemesa, redatelja Saulovog sina (Zlatna palma, Oscar, BAFTA i Zlatni globus za najbolji strani film, Zlatna kolica ZFF-a). Pričom smještenom u Budimpeštu u osvit Prvog svjetskog rata, Nemeš nastoji upozoriti i na današnje prijetnje totalitarizma nad Europom. U četvrtak na ZFF stiže Marianne Slot, jedna od najvećih europskih producentica, koja potpisuje gotovo sve filmove Larsa von Triera. Marianne će predstaviti islandsku komediju Halla ide u rat (kino Europa, 18:30) u režiji Benedikta Erlingssona, a u sklopu programa INDUSTRIJA u petak će održati predavanje otvoreno za javnost. Osim što se prikazuje u glavnom programu, Halla ide u rat dio je programa Dani LUX filma, u kojem se prikazuju ovogodišnji finalisti za nagradu Europskog parlamenta za uspjeh u europskom filmu.

Vizualno raskošni PETAK

Kino u kinu, poseban program 16. ZFF-a posveta je čarobnom ritualu zajedničkog gledanja filma u mraku kinodvorane. Ovim programom koji obuhvaća sedam ostvarenja (ponedjeljak – petak, Dvorana Muller, 20:00) ZFF skreće pažnju na važnost kina za razvoj kolektivne imaginacije, ali i podsjeća na sve neizvjesiju sudbinu tog oblika zabave u svijetu novih oblika distribucije. I ZFF-ov glavni program u petak uz dva vizualno raskošna ostvarenja poziva nas da zaboravimo mobitele i laptope i da se, kao pravi filmofili ugodno smjestimo pred velikim platnima. Vizualno raskošan i pun simbolike, tajlandski film Manta Ray (kino Europa, 21:00) u režiji Phuttiphonga Aroonphenga osvojio je nagradu za najbolji film venecijanske sekcije Horizonti. Nakon što lovac na izbjeglice spasi ozlijeđenog stranca u močvari, ono što počinje kao prijateljstvo pretvorit će se u „krađu identiteta“. Film Retablo (kino Europa, 18:30) ima zaplet u stilu Planine Brokeback, a radnja se odvija u živopisnim peruanskim Andama!

SUBOTA s Geraldine Chaplin

Subota je na ZFF-u veliki dan. Osim što proglašava pobjednike, festival se službeno zatvara. Geraldine Chaplin stiže u Zagreb kao posebna gošća 16. Zagreb Film Festivala, a na svečanom zatvaranju 17. studenog (kino Europa, 20:00) gledamo jedno od njezinih recentnijih glumačih ostvarenja, gorko-slatku romantičnu komediju o ljubavi, prijateljstvu i majčinstvu Sidro i nada u režiji Carlosa Marquesa-Marceta (10 000 km). U subotu na Danima LUX filma gledamo preostala dva finalista za prestižnu europsku nagradu: Styx Wolfganga Fischera (kino Tuškanac, 19:30) i Druga strana svega Mile Turajlić (kino Tuškanac, 21:30). Filmofile koji usput vole i trčanje mogao bi privući dokumentarni film Ultra (F-22, 16:00) u režiji Balázsa Simonyija o Spartatlonu, jednoj od najvažnijih ultramaratonskih utrka koja se proteže duž 246 kilometara od Sparte do Atene i traje 36 sati. Nakon projekcije uslijedit će studija slučaja i razgovor s autorom. Pretposljednjeg festivalskog dana ne propustite pogledati novi film njemačkog genijalca Christiana Petzolda, Tranzit. Petzold se još jednom bavi temom holokausta, ali s vremenskim odmakom, smještajući ljubavnu izbjegličku priču u suvremeni Marseille. Tamo se prošlost miješa sa sadašnjošću, a izbjeglice različitih vremena isprepliću se stvarajući tako osjećaj Europe kao stalnog tranzita.

NEDJELJA za prvi odlazak u kino

ZFF nastavlja s programima i u nedjelju, dan nakon zatvaranja. Najmlađi filmoljupci doći će na svoje uz Bibijadin program kratkometražnih filmova Moj prvi odlazak u kino koji će također gledati publika u zagrebačkim kvartovima Travno i Dubrava (kino Europa, KC Travno, NS Dubrava, 11:00). U kinu Europa bit će prilike pogledati propuštene naslove iz glavnog programa: Teret, Voljeni i Divljina, a u nedjelju program se nastavlja i u MSU, uz filmove Lada Kamenski (Ponovno s nama, 18:00) i Loro (Velikih 5, 20:00). U kinu Tuškanac u nedjelju u 21:30 na rasporedu je pobjednički film 16. ZFF-a. Za projekcije kratkometražnih filmova iz programa Kockice, ZFF-ove platforme za promociju filmova nadolazećih domaćih autora, oduvijek se traži ulaznica više. Svima onima kojima izvrsni kratki metar promakne u filmskom tjednu, tu je reprizni program u nedjelju (kino Tuškanac, 12:00 i 14:00).