Fortuna

  • Germinal Roaux
  • Švicarska, Belgija
  • 2018.
  • 106'
  • Fortuna

Mlada Etiopljanka Fortuna ne zna ništa o svojim roditeljima otkako je stigla na talijanski otok Lampedusu. Zajedno s drugim izbjeglicama dobiva smještaj u švicarskom katoličkom skloništu na nadmorskoj visini od preko dvije tisuće metara. Dok čekaju što će švicarske vlasti odlučiti o njihovoj sudbini, Fortuna upoznaje 26-godišnjeg Kabira koji je prebjegao iz Afrike i očajnički se zaljubljuje. Njihov odnos razvija se u tajnosti dok jednog dana Kabir ne nestane. Raskošnom paletom slika, od divljeg mora do veličanstvenih alpskih vrhunaca, Germinal Roaux daje prikaz napuštene duše pokušavajući proniknuti u granice ljubavi. Film je osvojio Kristalnog medvjeda za najbolji film i Grand Prix u programu Generacija 14plus na Berlinaleu 2018. godine, a prikazan je i u švicarskoj panorami u Locarnu.

Podnaslovi: HR, EN

Germinal Roaux

Ovaj samouki fotograf i redatelj radi isključivo u crno-bijeloj tehnici. Od 1996. radi kao fotonovinar za razne časopise, a svoj prvi dokumentarni film Des tas de choses snimio je 2003. godine. Njegov debitantski dugometražni film Left Foot Right Foot osvojio je mnoga priznanja uključujući i Švicarsku filmsku nagradu u tri kategorije.

Fortuna

Režija
Germinal Roaux
Scenarij
Germinal Roaux
Glumci
Kidist Siyum Beza, Bruno Ganz, Patrick D’Assumçao, Assefa Zerihun Gudeta, Yoann Blanc
Direktor fotografije
Colin Levêque
Montaža
Sophie Vercruysse, Jacques Comets
Producent
Ruth Waldburger, Anne-Laure Guégan, Géraldine Sprimont
Produkcija
Vega Production, Need Productions, RTS Radio Télévision Suisse, SRG SSR, Proximus
Festivali i nagrade
Berlinale 2018 – Crystal Bear for Best Film & Generation 14plus Grand Prix; Festival Locarno 2018 – Swiss Panorama; Golden Apricot Yerevan Int’l Film Festival 2018 – Silver Award

Ostali filmovi iz ovog programa