Colette

  • Wash Westmoreland
  • UK
  • 2018
  • 111'

Nakon udaje za uspješnog pariškog pisca zvanog “Willy” (Dominic West) Sidonie-Gabrielle Colette (Keira Knightley) napustit će dom u ruralnoj Francuskoj i preseliti se u Pariz, središte intelektualnih i umjetničkih zbivanja na početku 20. stoljeća. Willy je ubrzo nagovori da piše za njega iz sjene kao ghostwriter. Colette će potom napisati fantastičan poluautobiografski roman o drskoj djevojci sa sela po imenu Claudine. Knjiga postaje bestseler i senzacija u kulturnom miljeu, a Colette i Willy dospjet će u žarište pariških zbivanja. Colette će se kasnije upustiti u borbu za intelektualno vlasništvo nad serijalom od četiri knjige (1900. – 1904.) opirući se onodobnim rodnim ulogama i prevladavajući društvene norme, a pritom iz temelja mijenjajući književnost, modu i izražavanje seksualnosti. Colette je bila žena daleko ispred svog vremena, a poznata je i po romanu Gigi (1944.) čija je filmska adaptacija nagrađena s devet Oscara, uključujući i onaj za najbolji film.

Podnaslovi: HR

Wash Westmoreland

S pokojnim suprugom Richardom Glatzerom napisao je i režirao Zauvijek Alice (2014.), koji je glumici Julianne Moore priskrbio nagrade poput Zlatnog globusa, BAFTA-e i Oscara. Dvojac je zajedno režirao i Petnaesti rođendan, koji je na Sundanceu osvojio priznanje publike i veliku nagradu žirija 2006. godine. Njegov najnoviji autorski projekt je Earthquake Bird.

Colette

Režija
Wash Westmoreland
Scenarij
Richard Glatzer, Wash Westmoreland, Rebecca Lenkiewicz
Glumci
Keira Knightley, Dominic West, Denise Gough, Fiona Shaw, Robert Pugh, Eleanor Tomlinson
Direktor fotografije
Giles Nuttgens
Montaža
Lucia Zucchetti
Producent
Elizabeth Karlsen, Stephen Woolley, Pamela Koffler, Christine Vachon, Michel Litvak, Gary Michael Walters, Caroline Levy, Ildikó Kemény, David Minkowski
Produkcija
Number 9 Films, Killer Films, Bold Films, Lipsync Productions, BFI, Move Movie
Festivali i nagrade
Sundance Film Festival 2018; Toronto Int’l Film Festival 2018 – Special Screening

Ostali filmovi iz ovog programa