Europska komisija pokrenula je kampanju #EUandME za mlade do 35 godina kako bi ih informirala o vrijednostima i pravima koje uživaju kao građani Europe. Kampanja je počela na Dan Europe, 9. svibnja 2018. u svih 28 država članica Unije i trajat će 18 mjeseci. U kampanji se naglasak stavlja na pet tema koje obuhvaćaju interese mladih danas: mobilnost, digitalna tehnologija, vještine i poslovanje, održivost, prava. Teme se predstavljaju u kratkometražnim filmovima istaknutih europskih redatelja. To su: Dalibor Matanić (Hrvatska), Tomasz Konecki (Poljska), Matthias Hoene (Njemačka), Yorgos Zois (Grčka) i Zaida Bergroth (Finska). No to je tek početak filmske kampanje! Svi kreativni mladi filmaši – i oni koji će to tek postati – mogu se pridružiti slavnim kolegama redateljima. Potrebno je samo prijaviti se na natječaj s idejom za film vezanom uz jednu od pet tema. Petero pobjednika natječaja dobit će bespovratnu financijsku potporu u iznosu od sedam i pol tisuća eura i mogućnost da svoj film ostvare uz mentorstvo vrhunskog europskog redatelja. Filmove iz kampanje ćemo prikazati prije projekcija u programu PLUS i tako ćemo se uključiti u ovu hvalevrijednu akciju. Sve informacije o kampanji dostupne su na https://europa.eu/euandme/hr, a ondje se možete i prijaviti na natječaj za mlade filmaše.

 

DEBUT
Hrvatska, 2018, 4’
#prava
režija i scenarij Dalibor Matanić

Emotivna priča o mladom hrvatskom poljoprivredniku koji želi biti nogometna zvijezda dok istodobno prolazi kroz unutrašnja previranja zbog svoje seksualne orijentacije. “Borba za čovječanstvo, za šansu za bolji svijet, tema je koja se provlači kroz moj rad. Mislim da stvaramo priču koju će svatko moći razumjeti.” (D. M.)

 

OONA
Finska, 2018, 9’
#održivost
režija i scenarij Zaida Bergroth

Film obrađuje okolišnu politiku EU-a u priči o djevojčici kojoj, nakon što se izgubi u prijetećoj šumi, neočekivani prijatelj pomaže pronaći put natrag.

 

PARTY ANIMAL
Grčka, 2018, 8’
#VještineIPosao
režija i scenarij Yorgos Zois

Priča o energičnom 25-godišnjaku Alexu, zaljubljeniku u ples, koji je zarobljen na poslu. Neočekivana iskra inspiracije pomaže mu shvatiti da njegov hobi i karijera nisu međusobno isključivi. “Ovo je priča o tome kako mladi čovjek može promijeniti svoju budućnost mijenjajući svoju stvarnost.” (Y. Z.)

 

USAMLJENIK
Poljska, 2018, 10’
#digitalno
režija i scenarij Tomasz Konecki

Topla i zabavna priča o Poljaku Janu koji živi u kolibi duboko u planinama. Kad na internetu jednog dana naruči krplje, zaljubi se u dostavljačicu. Jan će se suočiti s raznim izazovima kako bi je ponovno vidio i priznao joj što osjeća. “Ako mislite da mladići u Poljskoj nisu emotivni – varate se! Naravno da jesu, i upravo će se zato prepoznati u ovom filmu.” (T. K.)

 

ŽIVOT U HOSTELU
Njemačka, 2018, 9’
#mobilnost
režija i scenarij Matthias Hoene

Moćna priča o baki koja silno želi vidjeti europske znamenitosti, ali nema dovoljno novca. No njezina unučad smišlja plan kako zaraditi novac i ostvariti bakin san. “Nadam se da će mlađi gledatelji biti dirnuti i da će ih film nadahnuti da putuju.” (M. H.)