VR tehnologija, vrhunski predavači i masterclassovi u programu Industrije

Uz filmski program, Zagreb Film Festival čine i programi edukacije profesionalaca, mladih filmaša, ali i svih zainteresiranih kroz poseban program INDUSTRIJA sačinjen od brojnih radionica i predavanja istaknutih imena filmske industrije na kojima se otkrivaju tajne zanata filmske proizvodnje.

Ove jeseni u toj ulozi 16. ZFF dočekuje zvučna imena filmske industrije među kojima se ističe Marianne Slot, producentica većine filmova Larsa von Triera (počevši od kultnog Lomeći valove do Kuće koju je sagradio Jack) i filmašica s više od 25 godina staža i sudjelovanja na mnogim međunarodnim produkcijama redatelj/ica kao što su Sergei Loznitsa, Benedikt Erlingsson, Naomi Kawase ili Yeşim Ustaoğlu. Ova francuska producentica danskih korijena u Cannesu je 2015. nagrađena odlikovanjem francuskog viteškog reda za umjetnost i književnost, a njezin posljednji film, uvrnutu akcijsku komediju o eko-aktivistici koja s lukom i strijelom juriša na industriju aluminija, Halla ide u rat, gledamo u glavnom natjecateljskom programu ovogodišnjeg festivala. Predavanje će održati u petak, 16. studenog u 17 sati nakon čega će biti prikazan film u njezinoj produkciji, Nježna žena (2017.) redatelja Sergeija Loznitse.

Masterclass će održati i nagrađivani islandski redatelj i scenarist Hafsteinn Gunnar Sigurðsson (srijeda, 14. studenog u 16 sati) čiji je treći film Kucni u drvo trenutačno na redovnom repertoaru domaćih kina nakon što je premijerno prikazan u Veneciji i bio predstavnik Islanda u utrci za nagradu Oscar. Sigurðsson će zagrebačkoj publici govoriti o tome kako iz njegovog iskustva ograničenja i pritisci pod kojima se filmovi produciraju (osobito prvi i drugi film) vode k boljem poznavanju vlastitih granica te kreativnim i zanimljivim rješenjima koja nisu sasvim očita.

U suradnji s Restart Labelom i Kinedokom organiziramo studiju slučaja mađarskog redatelja Balazsa Simonyija pod nazivom Trči, redatelju, trči! – Trostruki život filmaša (subota, 17. studenog u 16 sati). Publika će prije predavanja imati priliku pogledati njegov dokumentarni film Ultra snimljen u koprodukciji s HBO-om s temom Spartatlona, jedne od najprestižnijih i najzahtjevnijih utrka koja pokriva povijesnu trasu od 246 kilometara od Atene do Sparte i traje 36 sati, a koju je redatelj završio čak šest puta. Studija slučaja pokazat će kako izgleda rad na filmu u kojem je redatelj ujedno i protagonist te kako raditi s golemom količinom materijala (više od 250 sati).

U ponedjeljak 12. i utorak 13. studenog održat će se VR radionica za mlade Virtualni Alep organizirana u suradnji s udrugom Are You Syrious, a tijekom koje će se sudionici (10+) upoznati s inspirativnom vizijom 14-godišnjeg Mohameda Kteiša koji je na uništenje svog rodnog grada Alepa odgovorio kreiranjem makete grada koji su VR stručnjaci pretočili u virtualnu stvarnost. Sudionici će slijediti njegov primjer i „rekonstruirati“ Zagreb papirnatim maketama. Voditelji radionice (Alex Pearson, kreativni producent i Andy Overton, 3D animator i kreativni tehnolog) zatim će makete prebaciti u digitalni oblik i stvoriti njegovu verziju u virtualnoj stvarnosti. Virtualni Alep premijerno je prikazan na festivalu Sheffield DocFestu, a jedinstvenu priliku za sudjelovanjem imaju svi uz jedini uvjet poznavanja engleskog jezika. Prijave za dvodnevnu radionicu (12. i 13.11. od 16.30-20h) su otvorene (e-mail: inja@zagrebfilmfestival.com) i traju do popunjenja mjesta.

Cjeloviti program Industrije, posebne edukacijske platforme ZFF-a, koji osim spomenutih predavanja uključuje radionice kao što su Moj prvi scenarij, Moja prva videoigra i Industrija Mladost! bit će objavljen u utorak 30. studenog.