Subota uz Geraldine Chaplin

Subota je na ZFF-u veliki dan. Osim što proglašava pobjednike, festival se službeno zatvara. Geraldine Chaplin stiže u Zagreb kao posebna gošća 16. Zagreb Film Festivala, a na svečanom zatvaranju u kinu Europa u 20:00 gledamo jedno od njezinih recentnijih glumačih ostvarenja, gorko-slatku romantičnu komediju o ljubavi, prijateljstvu i majčinstvu Sidro i nada u režiji Carlosa Marquesa-Marceta.

U MSU reprizne projekcije počinju u 18:00 s filmom iz programa Ponovno s nama, Ne ostavi traga, redateljice Debre Granik, premijerno prikazan na Sundanceu. U 20:30 slijedi film iz istog programa, Tel Aviv gori, redatelja Sameha Zoabija o ljubavi koja neće proći bez kazne.

Program u Tuškancu započinje u 12:00 repriziranjem Kockica. U 17:00 prikazuje se Tranzitfilm iz programa Velikih 5, redatelja Christiana Petzolda kojeg se smatra jednim od najvažnijih suvremenih njemačkih autora.

Dva filma iz programa Dani LUX filma nastavit će program u Tuškancu.  U 19:30 na repertoaru je Styx, a u 21:30 Druga strana svega. Film Wolfganga Fischera, Styx, osvojio je nekoliko priznanja u programu Panorama na ovogodišnjem Berlinaleu, a između ostalog nagradu Europa Cinemas Label i priznanje ekumenskog žirija. Film Druga strana svega, redateljice Mile Turajlić, bio je nominiran za najbolji europski dokumentarac.

Program Industrija završit će ovu godinu uz Studiju slučaja: Ultra u 16:00 u dvorani F22, a poslije toga na red dolazi razgovor s redateljem Balászem Simonyijem u 17:30.

ZFF ove godine putuje i u zagrebačke četvrti Travno i Dubrava pa će se tako u Narodnom sveučilištu Dubrava u 19:00 prikazati film Stari momci, komedija u stilu Wesa Andersona s obradom priče o Cyranu de Bergeracu, redatelja Tobyja MacDonalda.

Svaki dan, pa tako i subota, na ZFF-u počinje s filmovima za najmlađe, ali ova subota je posebna jer s filmom iz programa Bibijada dan počinje i u Kulturnom centru Travno. U 12:00 sati tamo nas očekuje vrlo poseban film jer ga je režirala prva redateljica iz Saudijske Arabije ikad. Sukladno tome, film Vadžda donosi priču o maloj djevojčici s velikim snovim