Sanja Ravlić dobitnica je Nagrade Albert Kapović

Nagrada Albert Kapović ove godine se za iznimni doprinos razvoju i promociji hrvatskog filma dodjeljuje Sanji Ravlić, vrsnoj stručnjakinji u audiovizualnom sektoru i poznavateljici međunarodnih kulturnih politika.

Članica je malog tima koji je 2007. pokrenuo Hrvatski audiovizualni centar, krovnu filmsku instituciju u zemlji, i u kojem je godinama aktivno djelovala. U Centru je pokrenula javne pozive za razvoj scenarija i projekata filmova i televizijskih djela, borila se za međunarodne koprodukcije, očuvanje audiovizualne baštine i opstanak javne televizije. Svojim djelovanjem podiže ugled hrvatskog filma na međunarodnoj sceni. Bila je naša dugogodišnja predstavnica u Eurimagesu, gdje je otvorila put hrvatskim manjinskim koprodukcijama.

Sanja Ravlić je pokretačica brojnih međunarodnih inicijativa u cilju poticanja suradnje i umrežavanja profesionalaca. Godinama se zalagala za rodnu ravnopravnost u audiovizualnom sektoru, a svi njezini napori dosegnuli su vrhunac krajem prošle godine, kad je Vijeće Europe donijelo Preporuku o ravnopravnosti spolova u audiovizualnom sektoru, u čijoj je izradi aktivno i sama sudjelovala.

“Nema mnogo ljudi poput Sanje Ravlić, a oni su nam nužni za izgradnju i razvoj funkcionalnih i uspješnih sustava u okvirima kulturne politike modernih demokratskih društava. Sanja je osoba koja svoje široko međunarodno obrazovanje, znanje, iskustvo, ideje, promišljanja, kontakte – oplemenjeno neiscrpnom energijom, entuzijazmom i kolegijalnošću – stavlja u službu javnih politika i stvaranja prostora za kreativni rad i napredak svojih sunarodnjaka”, obrazložio je svoju odluku žiri u sastavu: Vanja Sremac, Vanja Andrijević, Sanja Borčić, Maša Udovičić i Robert Vidić.

Sanja Ravlić diplomirala je komparativnu književnost i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i produkciju na britanskoj Nacionalnoj filmskoj i TV školi (NFTS). Od 1987. do 1994. godine radila je kao urednica u Dramskom programu Hrvatske radiotelevizije, a nakon završetka studija produkcije u Velikoj Britaniji kao nezavisna filmska i televizijska producentica i producentica radijskih programa pri Svjetskoj službi BBC-ja u Londonu. Bila je članica osnivačkog tima Hrvatskog audiovizualnog centra, gdje je radila od 2008. do 2017. godine. Članica je Hrvatskog društva filmskih djelatnika, Hrvatske udruge producenata i Europske filmske akademije.

Nagradu, nazvanu prema prerano preminulom utemeljitelju HAVC-a, Hrvatska udruga producenata dodjeljuje osobama čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma. Priznanje će Sanji Ravlić biti uručeno na otvorenju Zagreb Film Festivala.