Pobjednički film 16. ZFF-a je ‘Teret’

Pobjednički film 16. Zagreb Film Festivala je Teret srbijanskog redatelja Ognjena Glavonića. “U filmu, koji spretno kormilari politički kompleksnim terenom i odlikuje se rigoroznom formom i sadržajem, strahote rata mijenjaju značenje naizgled banalne svakodnevice. U ovom izvrsnom i humanom prvijencu Ognjena Glavonića, snovi o budućnosti postoje usprkos svim izgledima”, stoji u obrazloženju žirija koji je Teretu dodijelio Zlatna kolica za najbolji dugometražni film. Nagradu je u ime redatelja preuzeo glavni glumac Leon Lučev. U žiriju su bili redatelj Juho Kuosmanen, redateljica Maja Miloš i glumica Deborah Kara Unger.

Žiri je dodijelio i posebno priznanje filmu Manta Ray tajlandskog redatelja Phuttiphonga Aroonphenga. “U ovoj vizualno očaravajućoj ontološkoj meditaciji, poznati motivi odvode nas na nepoznati teritorij. Hrabar i bez krinke, hipnotičan i sirov, dugometražni prvijenac redatelja Phuttiphonga Aroonphenga predstavlja uistinu jedinstven novi glas na filmu”, smatra žiri. Nagrada je uručena producentu filma Phillipeu Avrilu.

Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film dobio je Pogled iranskog redatelja Farnoosha Samadija. “Film je odličan primjer pristupa ‘manje je više’. Ovo je prikaz intruzije u osobni prostor, u suvremenom svijetu punom nasilja”, stoji u obrazloženju žirija koji je radio u sastavu: György Mór Kárpáti, redatelj i scenarist, prošlogodišnji pobjednik ZFF-a u kategoriji kratkometražnog filma; Jelena Mišeljić, producentica i programska direktorica Filmskog festivala Herceg Novi i redatelj Matija Vukšić.

Posebno priznanje dodijeljeno je filmu Tremor poljskog autora Dawida Bodzaka uz obrazloženje: “Tajnovitost i napetost tinejdžerske prirode prikazana je moćnom i oniričkom fotografijom. Snovita atmosfera pretvara se u zastrašujuću stvarnost adolescencije.”

Isti je žiri Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice dodijelio filmu Bila soba Mladena Stanića. “Bila soba nježna je priča o bratskom odnosu i žalovanju, upotpunjena izvrsnim glumačkim ostvarenjima dvojice protagonista. Ovom nagradom žiri želi potaknuti mladog redatelja na daljnji rad”, navodi žiri.

Posebno priznanje u programu Kockice dobio je film Trešnje redateljice Dubravke Turić. Žiri smatra kako je riječ o kompleksnoj priči o odrastanju s težinom dugometražnog filma.

Nagradu za najbolji film za mlade u programu PLUS dobiva film Na putu belgijskog redatelja Joachima Lafossea. O nagradi je odlučio žiri zagrebačkih srednjoškolaca u sastavu: Lucija Brašnić, Klara Jovanov, Rene Rehak, Dominik Sečen i Lea Vukmanić. “Nakon pet dana provedenih u ugodnim sjedalima dragog nam kina, s punim smo želucima i osmijehom na licu donijeli jednoglasnu odluku. Pobjednik ovogodišnjeg programa PLUS je Na putu redatelja Joachima Lafossea, film koji nam dinamikom događaja i prikazom kirgistanskih prostranstava daje dobar uvid u odnos majke i sina. Redatelj je pametno ukomponirao ključne segmente programa PLUS poput univerzalnosti, kvalitete i gledljivosti. Hvalevrijedno korištenje glazbe daje posebnu lakoću čitljivosti ovom neklasičnom westernu, dok vizuali nude dovoljno slobodnog prostora za individualnu interpretaciju. Za kraj, ovaj narativno jak i produkcijski ekonomičan film, osvješćuje nas da, kako bismo riješili probleme imigranata i zambijskih vještica, prvo trebamo riješiti one s bližnjima i nama samima”, ističe žiri.

Žiri kojeg su činile predstavnice strukovnih udruga Bojana Burnać (HDFD), Jasna Nanut (DHFR) i Marina Andree Škop (HRUP) odlučio je Zlatni bicikl za najbolji film u programu Ponovno s nama dodijeliti filmu Ne ostavi traga američke redateljice Debre Granik. “U programu Ponovno s nama vidjeli smo šest filmova od kojih nas je jedan dirnuo duboko u srce i potaknuo na razmišljanje. Radi se o suptilnoj drami koja na tih, a snažan način progovara o nemogućnosti ratnog veterana da se ponovno uklopi u društvo i o njegovom dirljivom odnosu s kćeri koji se mijenja, ali i opstaje, dajući nam nadu da opstaje i čovjek. Riječ je o filmu koji originalnim filmskim jezikom inspirira gledatelja na propitivanje samoga sebe i svijeta u kojem živimo”, stoji u obrazloženju žirija.

Publici se najviše dopao film Halla ide u rat islandskog redatelja Benedikta Erlingssona. Na temelju glasova gledatelja ovaj film osvaja HT Nagradu publike.

U sklopu Pitching foruma Industrije Mladost! dodijeljena je i nagrada najboljem studentskom projektu. Borjan Stojkov i Dušan Efremov s Fakulteta dramskih umjetnosti u Skoplju za projekt Kako sam naučio igrati šah dobili su nagradu koja uključuje postprodukciju slike i zvuka te dizajn filmskog plakata.

Pokrovitelj novčanih nagrada za najbolji dugometražni igrani film (4.000 eura), najbolji kratki igrani film (1.000 eura) i najbolji film za mlade u programu PLUS (500 eura) je Addiko banka. Novčanu nagradu za najbolji film iz programa Kockice (10.000 kn) osigurava Društvo hrvatskih filmskih redatelja.