Otkačena akcijska komedija i dobitnik HT Nagrade publike ‘Halla ide u rat’ u kinima!

Iz dalekog Islanda u kino Europa stiže Halla ide u rat – otkačena akcijska komedija o neustrašivoj eko-teroristici koja objavljuje rat lokalnom industrijskom gigantu. Novi festivalski hit redatelja Benedikta Erlingssona već od četvrtka, 7. ožujka stiže na redovni repertoar kina Europa, a u sklopu manifestacije Ženijalni dani bit će prikazan i u nezavisnim kinima diljem Hrvatske.

Glavna junakinja, Halla, aktivistkinja je koja se hrabro hvata u koštac s planetarnim problemima dok istovremeno živi konvencionalnim životom učiteljice zbornog pjevanja i najviše od svega želi postati majka. Kad njezin ekoteroristički angažman počne ugrožavati posvojenje djeteta i kad postane glavni neprijatelj svoje male države, Halla mora birati između borbe protiv aluminijske korporacije i prilike za majčinstvom.

Islanđanin Benedikt Erlingsson domaćoj je publici dobro poznat kao autor otkačene seoske romanse O konjima i ljudima koja je na 12. Zagreb Film Festivalu osvojila posebno priznanje žirija. Premijerno prikazan na Tjednu kritike u Cannesu,  Halla ide u rat još je jedan otkačeni uradak ekscentričnog redatelja kojem je teško definirati žanr. Komedija, mjuzikl, socijalna drama, politička drama – Halla je sve to i ništa od toga. Prije svega feel good drama koja se uspijeva na iznimno ozbiljan način dotaknuti globalnih problema uz ogromnu količinu humora i osjećaja za pravdu. I sam redatelj ima aktivističkog iskustva, sa 18 godina vezao se lancima za kitolovac protestirajući protiv lova na kitove na Islandu, a s ovim filmom, prema vlastitim riječima, htio je napraviti akcijski film o spašavanju svijeta od klimatskih promjena koje predstavljaju istinsku prijetnju za opstanak planeta, jednako kao što pripadamo zadnjoj generaciji koja bi stvarno i mogla nešto učiniti po tom pitanju. Također, biranjem glavne junakinje kao što je Halla, Erlingsson uspijeva podcrtati koliko lako i često ekološki  aktivisti i borci protiv klimatskih promjena postaju neprijatelji države. Halla nije terorist, ona ne širi teror, njezina namjera nije da naudi ljudima oko sebe, ona samo sabotira industriju okrutnu prema prirodi, pokušavajući spasiti sebe i druge.

Ovjenčana SACD nagradom na prestižnom Tjednu kritike u Cannesu, ova sjajna eko-feministička parodija dobitnica je Nagrade LUX Europskog parlamenta za 2018. godinu, ali i nagrade publike na prošlogodišnjem izdanju Zagreb Film Festivala.

Film je u distribuciji umjetničke organizacije Zagreb Film Festival.