Novi filmovi Lászla Nemesa i Debre Granik u programu Ponovno s nama

Zagreb Film Festival u svom glavnom programu otkriva nove redateljske nade, a program Ponovno s nama posvećen je daljnjem praćenju njihovog stvaralaštva. Od 2016. godine program je natjecateljskog karaktera te se najboljem filmu dodjeljuje nagrada Zlatni bicikl.

Izvanredan ovogodišnji sastav povratnika na ZFF uključuje novi film laureata 13. ZFF-a Lászla Nemesa te dugoočekivani drugi film američke redateljice Debre Granik koja nam je u sjajnoj drami Zimska kost (2010.) „otkrila“ Jennifer Lawrence. Sara Hribar i Marko Šantić u sjajnom metafilmu Lada Kamenski progovaraju o sudbinama nepoželjnih žena, a bh. redateljica Aida Begić predstavlja važan film o nevidljivoj djeci u kojem sve uloge tumače mali Sirijci iz turskog sirotišta. Dvije sjajne komedije u programu potpisuju izraelsko-palestinski redatelj Sameh Zoabi i slovensko-češki redatelj Olmo Omerzu.

Prije mraka drugi je dugometražni film Lászla Nemesa, redatelja proslavljenog Saulovog sina (Zlatna palma, Oscar, BAFTA i Zlatni globus za najbolji strani film, Zlatna kolica ZFF-a). Radnja atmosferične drame s elementima misterije smještena je u Budimpeštu 1913., a prati Irisz, djevojku koja pokušava razriješiti okolnosti smrti svojih roditelja i pronaći izgubljenog brata u naizgled profinjenom i naprednom, a zapravo prijetvornom i mračnom svijetu u osvit Prvog svjetskog rata. Uz izvrsnu mađarsku glumicu Juli Jakab, u filmu gledamo rumunjskog glumca Vlada Ivanova (4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana, Psi).

U novom filmu Debre Granik, Ne ostavi traga, Will, ratni veteran s dijagnozom PTSP-a i njegova maloljetna kći Tom žive u šumi u blizini Portlanda kao beskućnici, bez kontakta s drugim ljudima. Žive sretno, sve dok ih jednog dana slučajno ne spazi rendžer, a oni postanu točka na dnevnom redu policije i socijalnih službi. Dirljiv portret bliskosti oca i kćeri istovremeno daje sjajan uvid u borbu onih koji se ne uklapaju ili se ne žele uklopiti u društvo.

Filmove Sare Hribar i Marka Šantića na prethodnim izdanjima ZFF-a gledali smo u kratkometražnom natjecateljskom programu i Kockicama, a redateljski dvojac ove je godine ponovno s nama s dugometražnim filmom Lada Kamenski. U filmu redatelj (Frano Mašković) poziva u stan tri renomirane glumice (Ksenija Marinković, Nataša Dorčić, Doris Šarić-Kukuljica) kako bi odabrao jednu za ulogu svoje voljene tete, bivše radnice u tvornici Kamensko. Brišući granice između stvarnog i glumljenog, film se dotiče sudbina svih onih žena koje iz nekog razloga više nisu poželjne na tržištu rada. Film je u Puli nagrađen između ostalog za najbolju debitanticu (Hribar), glavnu žensku ulogu (Šarić-Kukuljica) i scenarij.

Ponovno s nama je i Aida Begić, poznata po dugometražnim ostvarenjima Djeca i Snijeg (nagrada canneskog Tjedna kritičara). Njezin novi film, bh. kandidat za Oscara Ne ostavljaj me progovara o djeci koju svakodnevno viđamo na ulicama naših gradova, ali koja nam ostaju nevidljiva. Uloge u dirljivom filmu o prijateljstvu i podvizima trojice dječaka iz sirotišta za izbjeglice tumače mali naturščici Isa, Ahmad i Motaz, koje je redateljica upoznala pripremajući film u Turskoj.

Slovensko-češkog redatelja Olma Omerzua pamtimo po sjajnoj drami Obiteljski film, prikazanoj u glavnom programu 15. ZFF-a, a ove godine gledamo njegov novi film Zimske mušice koji će predstavljati Češku u utrci za Oscara. U komičnoj drami o odrastanju pratimo dva nestašna adolescenta u potrazi za avanturom života. U programu Ponovno s nama također gledamo novi film Sameha Zoabija, kojeg je ugledni magazin Filmmaker uvrstio na popis 25 najzanimljivijih lica nezavisnog filma, a na 4. ZFF-u prikazan je njegov kratkometražni film Budi tiho. Komedija Tel Aviv gori daje topao i originalan pogled na izraelsko-palestinski sukob iz očišta kaotične produkcije TV sapunice. Premijerno je prikazan u programu Horizonti na Venecijanskom festivalu gdje je osvojio nagradu Interfilm za promicanje međureligijskog dijaloga, a Kais Nashif je nagrađen kao najbolji glumac.