Nedjelja za svakog ponešto: Od crtića za najmlađe do pobjedničkog filma

Ovogodišnji ZFF došao je svom kraju, ali i današnji dan obiluje projekcijama. Nedjeljno jutro u kinu Europa rezervirano je za Bibijadin program namijenjen najmlađim filmoljupcima (3-5 godina). Moj prvi odlazak u kino od 11 sati donosi izbor kratkometražnih animiranih filmova iz Češke prema odabiru Jaroslave Hynštove, selektorice Zlin Film Festivala. U istom programu od 11 sati uživat će i djeca iz zagrebačkih kvartova na projekcijama u KUC Travno i NS Dubrava.

U kinu Europa u 18 sati gledamo brazilski film Voljeni u režiji Gustava Pizzija kojim je otvoreno ovogodišnje izdanje festivala, a u 20:30 na rasporedu je Divljina, debitantski film Paula Danoa, američkog indie glumca koji se proslavio ulogom u filmu Mala Miss Amerike.  Pobjednički film ZFF-a, Teret, izvrsni i humani prvijenac Ognjena Glavonića koji pokazuje da snovi o budućnosti postoje usprkos svim izgledima, gledamo u kinu Europa u 16 sati, dok film Manta Ray, kojem je žiri dodijelio posebno priznanje, prikazujemo u kinu Tuškanac u 21:30.

U MSU ne propustite zadnje projekcije filmova iz programa Ponovno s nama i Velikih pet. Lada Kamenski u režiji Sare Hribar i Marka Šantića prikazuje se u 18 sati. Film je na Pulskom filmskom festivalu osvojio nagradu FEDEORA za najbolji hrvatski film, a Hribar je uz to osvojila i nagradu za najbolju debitanticu. Loro, film o sviti biznismena i ambicioznih političara kojima je od 2006. do 2010. bio okružen medijski tajkun i najkorumpiraniji parlamentarac u povijesti Italije Silvio Berlusconi u režiji velikog Paola Sorrentina gledamo u 20 sati.

Tuškanac će i danas biti mjesto gdje će se moći pogledati reprize filmova iz programa Kockice i to u 12 i u 14 sati. U 17 sati na rasporedu je film Dvostruki životi Oliviera Assayasa. Egzistencijalističke krize, izdaje i nesporazumi povezuju dva ljubavna para dok se u pozadini njihovih odnosa odvija kriza tiskanih medija, digitalna revolucija u izdavačkoj industriji i jača uloga društvenih mreža u kulturi. U glavnim ulogama gledamo Juliette Binoche i Guillaumea Caneta.

U 19:30 u kinu Tuškanac u programu Kino Mediteran gledamo Nasljednice u režiji Marcela Martinessija. Film je osvojio četiri nagrade na Berlinaleu ove godine. Večernji program posljednjeg festivalskog dana odvija se i u kvartovskim kinima. U Narodnom sveučilištu Dubrava u 19 sati igra film Voljeni, a u Kulturnom centru Travno, također u 19 sati Stari momci.