Uzvišenje

  • Victor Bojinov
  • Bugarska, Makedonija
  • 2017
  • 150'
  • Vazvishenie

Uzvišenje je jedno od najambicioznijih bugarskih filmskih ostvarenja u posljednjih nekoliko godina. Film je adaptacija epskog bestselera Milena Ruskova iz 2011. godine o situaciji u Bugarskoj 1870-ih, nekoliko godina prije početka rata koji će zemlju osloboditi od Otomanskog carstva. Priča prati mladića Giča, člana revolucionarne skupine koju predvodi Dimitar Obšti – stvarna povijesna ličnost i čovjek koji je život posvetio borbi protiv Turaka. Nakon uspješnog napada na vlak Obšti mladom Giči povjerava zadatak: mora dostaviti pismo Vasilu “Lavu” Levskom, najvećem borcu za slobodu u zemlji. Zajedno s prijateljem Gičo kreće na pustolovno putovanje diljem zemlje obuzet gorućom željom za slobodom svoje domovine.

Podnaslovi: HR

Victor Bojinov

Njegovi kratkometražni filmovi prikazani su u Oberhausenu, Tempereu i Clermont-Ferrandu. Radio je kao pomoćnik redatelja na filmovima V. Schlöndorffa, braće Taviani, T. Bekmambetova i dr., a surađivao je i na najpopularnijim TV serijama u Bugarskoj kao što je Undercover. Njegov dugometražni debi Uzvišenje dosegnuo je gledanost od 140 tisuća gledatelja.

Uzvišenje

Režija
Victor Bojinov
Scenarij
Nelly Dimitrova, Victor Bojinov, Milen Ruskov
Glumci
Aleksandar Aleksiev, Stoyan Doychev, Phillip Avramov, Kiril Efremov, Hristo Petkov, Vassil Mihajlov
Direktor fotografije
Anton Bakarski
Producent
Ivan Doykov
Produkcija
Serpentine, Dream Factory Macedonia
Festivali i nagrade
Sofia Int’l Film Festival 2018 – Best Balkan Film; Moscow Int’l Film Festival 2018; Shanghai Int’l Film Festival 2018: Let’s Cee Vienna 2018: Days of Bulgarian Film

Ostali filmovi iz ovog programa