Kajman

  • Nanni Moretti
  • Francuska, Italija
  • 2006
  • 112'
  • Il caimano

Bruno Bonomo u rasulu je i privatno i poslovno. On je producent šund filmova zaslužan za ostvarenja poput Mocassini assassini i Maciste contro Freud, a trenutačno nikako ne može namaknuti sredstva za svoj najnoviji projekt, Povratak Kristofora Kolumba. Zapetljan u dugove i vlastite slabosti, uz brak na zalazu i neposlušnu djecu, Bruno polagano tone. No slučajni susret s mladom redateljicom Teresom donosi mu scenarij za film Kajman. U početku mu se čini da je riječ o mlakom trileru, ali nakon pomnijeg čitanja shvaća da se radi o Berlusconiju. Odlučuje ga snimiti; postaviti produkciju, pronaći glavnog glumca, srediti financije i pokušati popraviti svoj brak. Usred silnih zavrzlama, Bruno će smoći snagu i projekt istjerati do kraja. Ova politička satira Nannija Morettija (nominacija za Zlatnu palmu) nagovijestila je presudu iz 2013. poznatom talijanskom medijskom mogulu i četverostrukom premijeru Italije. Mnogi vjeruju da je film utjecao na ishod parlamentarnih izbora u Italiji 2006. godine.

Podnaslovi: HR

Nanni Moretti

Poznati talijanski redatelj, producent i glumac. Njegova filmografija uključuje: Misa je gotova (1985.; Srebrni medvjed na Berlinaleu), Dragi dnevniče (1993.; najbolji redatelj u Cannesu), Sinova soba (2001.; Zlatna palma u Cannesu), Imamo papu (2011.) i Moja majka (2015.). Kao glumac debitirao je u filmu Ja sam bog otac (1977.) braće Taviani, a glavnu ulogu tumači i u svim svojim filmovima. Filmove producira preko svoje produkcijske kuće Sacher Film, a vlasnik je i kina Cinema Nuovo Sacher u Rimu. Godine 1970. igrao je u talijanskoj prvoj vaterpolskoj ligi.

Kajman

Režija
Nanni Moretti
Scenarij
Nanni Moretti, Francesco Piccolo, Federica Pontremoli
Glumci
Silvio Orlando, Margherita Buy, Jasmine Trinca, Nanni Moretti
Direktor fotografije
Arnaldo Catinari
Montaža
Esmeralda Calabria
Producent
Angelo Barbagallo, Nanni Moretti
Produkcija
Sacher Film, Bac Films, Stephan Films, France 3 Cinéma
Festivali i nagrade
Cannes Film Festival 2006 – City of Rome Award; European Film Awards 2006 – Best Actor; Karlovy Vary Int’l Film Festival 2006; T-Mobile New Horizons Int’l Film Festival 2006; Toronto Film Critics Association Awards 2006; Busan Int’l Film Festival 2006; Taipei Golden Horse Film Festival 2006; Palm Springs Int’l Film Festival 2007

Ostali filmovi iz ovog programa