Crni Petar

  • Miloš Forman
  • Čehoslovačka
  • 1963
  • 89'
  • Černý Petr

Tragikomedija o šesnaestogodišnjem mladiću koji se na svom prvom poslu suočava s licemjerjem svijeta odraslih. Petr počinje raditi na blagajni u supermarketu u malom gradu, ali njegov je pravi zadatak paziti na kradljivce u dućanu. Kod kuće ga gnjavi otac, a i njegova djevojka zagledala se u drugoga. Crni Petar dočarava atmosferu običnog ljeta u malenom češkom gradu početkom 60-ih, ali i osjećaj sve većeg buntovništva među mladima u Istočnom bloku. Snimljen je u maniri cinéma véritéa, s kamerom koja zuji oko likova koje tumače neprofesionalni glumci. Ovaj iznimni dugometražni prvijenac o generacijskoj otuđenosti jedno je od ključnih djela čehoslovačkog novog vala.

Podnaslovi: HR

Miloš Forman

Film Ljubavi jedne plavuše (1965.) donio mu je nominaciju za Oscara za najbolji strani film. Gori, moja gospođice (1967.) njegov je posljednji film prije odlaska u SAD gdje je režirao klasike poput Leta iznad kukavičjeg gnijezda (1975.), koji mu je donio Oscara za režiju, najbolji film, scenarij i obje glavne uloge, zatim Kosu (1979.), Amadeusa (1984., drugi Oscar za režiju), Narod protiv Larryja Flinta (1996.) itd.

Crni Petar

Režija
Miloš Forman
Scenarij
Miloš Forman, Jaroslav Papoušek
Glumci
Ladislav Jakim, Pavla Martínková, Jan Vostrčil, Vladimír Pucholt
Direktor fotografije
Jan Němeček
Montaža
Miroslav Hájek
Produkcija
Filmové studio Barrandov
Festivali i nagrade
Locarno Film Festival 1964 – Best Feature Film & Young Critics’ Award; Venice Film Festival 1964 – Italian Film Clubs Award & Cinema 60 Award; Czechoslovak Film Critics’ Prize 1964; New York Film Festival 1964; Oberhausen Short Film Festival 1964 – Young Critics’ Prize; Jussi Awards 1967 – Best Foreign Film

Ostali filmovi iz ovog programa