Radionica: Moj prvi scenarij

12-16/11 | Dvorana Müller

ZATVORENO ZA JAVNOST

Radionica je namijenjena aktivnom individualnom radu na scenarističkom projektu uz vodstvo dva vrsna mentora odnosno script doctora. Naša komisija odabrala je od prijava pristiglih na otvoreni poziv šest scenarističkih projekata redatelja, autora ili suautora igranih, dokumentarnih ili animiranih filmova koji rade na svom prvom scenariju za dugometražni film.

 Mentori:

Antonio Nuić

Scenarist i redatelj. Magistrirao je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje predaje od 2013. godine. Režirao je jednu od epizoda u omnibusu Seks, piće i krvoproliće (2004.) nakon čega je napisao i režirao cjelovečernje filmove Sve džaba (2005.), Kenjac (2009.) i Život je truba (2015.). Umjetnički je savjetnik Zagreb Film festivala i član Upravnog odbora Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Pjer Žalica

pjer-zalica-1

Rođen je u Sarajevu 1964. godine. Diplomirao je režiju na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti gdje danas predaje režiju i čiji je trenutni dekan. Predavao je na različitim akademskim ustanovama u Europi i SAD-u. Žalica je jedan od partnera u produkcijskoj kući Regresh. Autor je i redatelj brojnih TV-emisija, serija, reklama, glazbenih i promotivnih videospotova, kao i više kazališnih predstava, kratkih filmova, dokumentaraca (Mostar Sevdah Reunion, Rob) i tri dugometražna igrana filma (Gori vatra, Kod amidže Idriza, Orkestar). Producirao je nekoliko kratkih filmova i jedan dugometražni film. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada. Član je Europske filmske akademije i nadzornog odbora Sarajevskog filmskog centra.

Mađarska

Lupus, Balazs Simonyi


Sinopsis:
Ana i Istvan žive običnim, sretnim životom s desetogodišnjom kćerkom Gabi. Nakon što se pojave čudni simptomi, saznaju da Gabi ima tešku autoimunu bolest lupus. Poput zvijeri, bolest upada, napada joj organe i malo pomalo je izjeda. Svakodnevni život smrtno bolesne djevojčice čista je patnja, a roditelji su bespomoćni. Majka će morati izabrati između života lišenog dostojanstva i samilosne smrti. Može li se smrt opravdati beskonačnom ljubavlju? Što je život kad više nema razloga za življenje? Film se temelji na istinitoj priči.

Status projekta:
U razvoju. Ostvarena je potpora Mađarskog filmskog fonda za razvoj scenarija.

Rumunjska

Drugarica Dona, Filip Columbeanu

Sinopsis:
Godine 1978. Doina Bumbea, rumunjska slikarica i umjetnica u usponu, otišla je iz Italije na izložbu u Tokiju i otad joj se gubi svaki trag. Jedan od malobrojnih američkih prebjega koji je bio zatočen u Sjevernoj Koreji uspio je pobjeći 2004. godine. Na vidjelo je izašla njegova priča o ženi po imenu Dona koja je voljela slikati i koja je prisilno udana za drugog američkog prebjega. Ovo je priča o Doini Bumbei, snažnoj i neovisnoj ženi koja je morala naučiti preživljavati u jednom od najstrožih režima na svijetu. Film će producirati rumunjska produkcijska kuća Alien Film, a režirat će ga Igor Cobileanski.

Status projekta:
U razvoju. Ostvarena je potpora Rumunjskog filmskog fonda za razvoj scenarija

Gruzija

Prazna kuća, Nino Varsimashvili

Sinopsis:
Dvanaestogodišnja Nino odrasta u postsovjetskoj Gruziji tijekom građanskog rata početkom 90-ih godina. Voli pisati, a inspiraciju crpi iz čežnje prema ocu. Nakon sedam godina odsustva, otac, utjecajna figura u kriminalnom svijetu, vraća se iz zatvora. Obitelj je napokon na okupu. No kuća se polako pretvara u bojišnicu i urušava se pred njenim očima. Suočena s okrutnom stvarnošću koju nije mogla ni zamisliti, Nino počinje propitivati obitelj, očinstvo i ljubav.

Status projekta:
Projekt je u završnoj fazi razvoja. Osvojio je Eurimagesovu nagradu na TIFF-u i posebno priznanje na Festivalu u Locarnu. Bio je odabran za rezidenciju Cinéfondation u Cannesu i koprodukcijski market na Berlinaleu.

Crna Gora

Šut, Jovana Bojović

Sinopsis:
Ana je tinejdžerica koja živi s ocem, strojarskim inženjerom, majkom, službenicom u pošti, i mlađom sestrom rukometašicom. Kad se u kuću doseli očeva senilna i stara majka, njihovi se odnosi promijene. Ana smatra da je baka kriva za njezine ljubavne probleme i uvjerena je da bi njezinom smrću nestali svi problem. Tri žene iz obitelji postat će sudionice zločina.

Status projekta:
U razvoju. Ostvarena je potpora Filmskog centra Crne Gore za razvoj scenarija.

Hrvatska

Sedmo nebo, Jasna Nanut

Sinopsis:
Vanja ni ne sluti da će ga njegova supruga Ema napustiti. Nakon prekida iznajmljuje stan i nada se da će se Ema vratiti. No ona upoznaje šarmantnog i oženjenog Ninu. Kad njegova supruga Ksenija posumnja da se nešto događa, Nino prekida vezu s Emom. A ona mora finalizirati svoj razvod s Vanjom.

Status projekta:
U razvoju. Ostvarena je potpora Hrvatskog audiovizualnog centra za razvoj scenarija i razvoj projekta.

Hrvatska

Prvi tjedan u kolovozu, Filip Mojzeš

Sinopsis:
Obitelj više srednje klase Vesna, Boris i sin David provode godišnji odmor u elitnom ljetovalištu na nekom jadranskom otoku. Odnos arhitekata Vesne i Borisa, inače i poslovnih partnera, vidno je narušen naznakama njezine bračne nevjere, što neminovno utječe na Davida, izrazito energičnog i neposlušnog dječaka. Nakon niza neprimjerenih ispada, David dovede Vesnu do potpunog gubitka kontrole i ona ga brutalno pretuče. Uvidjevši priliku, David se odjednom nađe u poziciji moći. Manipulirajući grižnjom savjesti roditelja, u konačnici će i sam kapitulirati.

Status projekta:
U razvoju. Ostvarena je potpora Hrvatskog audiovizualnog centra za razvoj scenarija.