Filmski dragulj iz Paragvaja s čak četiri nagrade na Berlinaleu

U suradnji s Kinom Mediteran donosimo pravi mali filmski dragulj iz Paragvaja. Nasljednice, debitantski film hvaljenog redatelja Marcela Martinessija, dobio je čak četiri nagrade na ovogodišnjem Berlinaleu, među kojima i dva Srebrna medvjeda. Riječ je o jednom od rijetkih filmova iz Latinske Amerike s LGBT tematikom, a što je još netipičnije, bavi se ostarjelim lezbijskim parom, koji nakon 30 godina zajedničkog lagodnog života na račun naslijeđenog bogatstva, zapada u financijske poteškoće te počinje rasprodavati imovinu.

Kad Chiquita završi u zatvoru zbog bankarskog duga, Chela počinje zarađivati za život prevozeći starim automobilom bogatašice u bolnice i na kartaške seanse. Zaplet nastaje kad se zbliži s kćeri jedne klijentice, a Chiquita se vraća iz zatvora. Nakon upoznavanja mnogo mlađe Angy s kojom stvara svježu i osnažujuću novu vezu, Chela izlazi iz ljušture i započinje svoju osobnu, intimnu revoluciju.

Ova suptilno ispričana priča u okviru paragvajske gospodarske krize, financijske nesigurnosti i bolnih promjena u društvu, dobila je odlične kritike, posebno za režiju i scenarij samog Martinessija te za sjajno odrađen posao glavnih glumica Ane Brun i Margarite Irún. Film je prikazan na Festivalu mediteranskog filma u Splitu, i to u sklopu ovogodišnjeg posebnog programa fokusiranog na Južnu Ameriku pod nazivom Druga strana Mediterana. Time se htjelo ukazati na sličnosti Mediterana i Južne Amerike u mentalitetu, kulturi, hrani te istaknutoj religioznosti.

Nasljednice su na rasporedu u nedjelju, 18. studenog u 19.30 u kinu Tuškanac.