Film snimljen srcem za cijeli Balkan

Bosanskohercegovački film Dobar dan za posao redatelja Martina Turka donosi priču o svakodnevici prosječnog nezaposlenog čovjeka na ovdašnjim prostorima i njegovoj borbi da održi volju za poboljšanjem kvalitete života svoje obitelji. Radnja ovog ostvarenja, snimljenog u korprodukciji s Turskom i Slovenijom, smještena je u Sarajevu, no vrlo lako se može primijeniti na cijelu regiju.

Glavni lik je Armin koji je duže vrijeme nezaposlen te očajnički pokušava doći do zaposlenja kako bi stvorio bolji život za svoju obitelj – trudnu suprugu i sina. Spletom okolnosti počinje raditi u klaonici kao zaštitar, no otkriva kako zaposlenici potkradaju šefa, pa mu to i dojavi. No, put do pakla popločan je dobrim namjerama.

“Mi živimo tu stvarnost, znamo dosta takvih ljudi oko nas i takva situacija je općepoznata” – izjavio je glumac Aleksandar Seksan koji tumači ulogu Armina. Uz uvjerenje da su napravili lagan film, naglasio je da mu je bilo jako lijepo raditi u ekipi Martina Turka, slovenskog redatelja rođenog u Trstu, koji nakon diplome na ljubljanskoj Akademiji ostaje živjeti u Ljubljani. Snimio je nekoliko kratkih filmova koji su prikazani na festivalima širom svijeta i osvojili su više nagrada, a prvi dugometražni film, Nahrani me riječima, realizirao je 2012. godine.

Dobar dan za posao na ZFF-u ima posebnu projekciju u sklopu gostujućeg programa Sarajevo film festivala čiji je direktor Mirsad Purivatra ujedno i jedan od producenata ovog ostvarenja. Film gledamo u petak, 16. studenog u 22:00 u kinu Tuškanac, a ulaz je slobodan.