Češki autori u fokusu programa Moj prvi film

ZFF-ov popratni program Moj prvi film u kojem se prikazuju debitantski filmovi značajnih autora po izboru filmskog kritičara Nenada Polimca ove je godine posvećen češkoj kinematografiji.

Od 11. do 18. studenog posjetitelje 16. Zagreb Film Festivala očekuju prvijenci čeških novovalovaca od kojih su neki ostvarivali značajne međunarodne karijere: Miloša Formana, Jiříja Menzela, Věre Chytilove, Ivana Passera i Jana Němeca, te redateljski debi pripadnika srednje generacije čeških redatelja, Jana Svěráka.

Crni Petar (1964.) ikonički je film češkog novog vala i prvi dugometražni igrani film Miloša Formana, nagrađen Zlatnim leopardom u Locarnu. Protagonist ove tragikomedije o odrastanju sramežljivi je tinejdžer koji se nakon završene škole bezuspješno pokušava prilagoditi svijetu odraslih.

Prvi cjelovečernji film Jiříja Menzela, komedija Strogo kontrolirani vlakovi (1966.), nagrađena Oscarom za najbolji film na stranom jeziku, također se bavi inicijacijom u svijet odraslih. Dramatična zbivanja s kraja Drugog svjetskog rata u filmu u potpunosti zasjenjuju svakodnevne preokupacije mladog protagonista Miloša i ostalih likova, poput seksualnih maštarija i uzgoja golubova.

Věra Chytilova redateljica je eksperimentalnog feminističkog klasika Ivančice, a uz Formana i Menzela smatra se najznačajnijom predstavnicom češkog autorskog filma 1960-ih. Na ZFF-u gledamo njezino debitantsko ostvarenje O nečemu drugome (1963.), u kojem se kao i u svojim kasnijim filmovima bavi temom emancipacije žena.

Intimno osvjetljenje (1965.) Ivana Passera, izvanredan filmski portret krize srednjih godina, smatra se jednim od ponajboljih ostvarenja tzv. zlatnog doba čehoslovačkog filma 1960-ih, a eksperimentalna ratna drama Dijamanti noći (1964.) Jana Němeca jednim od najfascinantnijih debitanstkih filmova svih vremena. U adaptaciji autobiografske novele Arnošta Lustiga „Tama nema sjenku“ pratimo dvojicu mladića, bjegunce iz koncentracijskog logora koji lutaju nepoznatim podnebljem u potrazi za hranom i vodom, da bi na kraju postali lovinom vremešnih Nijemaca.

Najrecentniji naslov u programu, komedija Osnovna škola (1991.) oskarovca Jana Svěráka (Kolja), gledatelje vodi u Prag nakon 2. svjetskog rata. U jednom muškom razredu vlada potpuni kaos, a tome bi trebao stati na kraj novi beskrupulozni učitelj Igor Hnizdo koji ključ discipline vidi u fizičkom kažnjavanju.

Za program prvijenaca velikih čeških autora ZFF-ova publika moći će se zagrijati u kinu Europa mjesec dana prije festivala uz program jubilarnog 25. izdanja Tjedna češkog filma koje se održava od 9. do 16. listopada pod nazivom Tjedan češkog i slovačkog filma.