Bogat program za najmlađe ovog vikenda

Program Bibijada svake godine nudi niz zanimljivih filmova namijenjenih filmoljupcima osnovnoškolskog uzrasta. Tradicionalno se održava u kinu Europa, a ove godine dio programa stiže i u zagrebačke kvartove Dubravu i Travno. Posebno je bogat program nadolazećeg vikenda.

U subotu u 11 sati u kinu Europa ne propustite Ptice selice, snažan obiteljski film o međusobnom poštovanju i ljubavi koji je osvojio mnoga srca. Jako je glupo imati rođendan 29. veljače, a još je gore kad za rođendan dobiješ pačje jaje. Desetogodišnja Cathy i najbolja prijateljica Margaux čekaju da se jaje izlegne te žele voditi brigu o pačetu, ali Cathyni roditelji ne žele životinju u kući pa će pače vjerojatno završiti kao mačja hrana. Cathy i Margaux zato kreću na uzbudljivo putovanje kako bi ga spasile.

U Narodnom sveučilištu Dubrava u subotu u 11 sati gledamo Amelie u bijegu, redatelja Tobiasa Wiemanna. Film ističe snagu prijateljstva u našim životima te otkriva koliko daleko možemo stići uz podršku druge osobe. Trinaestogodišnja Amelie za sebe misli da je čvrsta cura iz velegrada i vrlo vjerojatno je najtvrdoglavija djevojka u cijelom Berlinu. Nikome ne dopušta da joj govori što da radi, a ponajmanje roditeljima. No nakon još jednog napadaja astme oni je pošalju u posebnu kliniku u planinama – i to protiv njezine volje. Amelie ubrzo bježi u planine gdje sreće petnaestogodišnjeg Barta koji spremno postaje njezin suputnik, a pokaže se da je tvrdoglav baš kao i ona.

Film o drugoj samosvjesnoj djevojčici prikazujemo u Kulturnom centru Travno, također u subotu u 11 sati. Uz to što je osvojio brojne nagrade po cijelom svijetu te čak bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, film Vadžda vrlo je poseban i zbog činjenice da je prvi koji je režirala žena u Saudijskoj Arabiji. Unatoč konzervativnom okruženju, Vadžda je zaigrana pa poželi lijepi zeleni bicikl, no majka će se usprotiviti bojeći se osude okoline. Vadžda za to ne mari pa odluči sama uštedjeti novac. Dok je majka zauzeta muževom namjerom da uzme još jednu ženu, kćerin plan prolazi ispod radara.

Prvi put donosimo i blok animiranih filmova namijenjenih djeci od tri do pet godina, Moj prvi odlazak u kino. Na rasporedu je osam kratkih filmova iz Češke prema odabiru Jaroslave Hynštove, selektorice Zlin Film Festivala. Ove projekcije će se istodobno održavati u kinu Europa, Narodnom sveučilištu Dubrava i Kulturnom centru Travno u nedjelju u 11 sati.